TV-serierna som jag aldrig kommer att glömma

TV-serierna som jag aldrig kommer att glömma

Det är ingen hemlighet att jag tittar mycket på TV, och har tittat mycket på TV. Genom "dumburken" har jag lärt mig mycket, och den har satt sina spår i min själ, spår som jag ser att mina barn inte kommer att få på grund av hur mycket TV-tittandet har förändrats genom för kabel-tv och sedan framför allt genom internet och strömmande video. Borta är också den situation som uppstod så ofta på 197- och 80-talet då i stort sett alla hade en TV och i stort sett alla i vårt avlånga land tittade på samma TV-program eller händelser. De som växte upp under de åren kommer säkert ihåg repliker som "Ring mäj sen", "Man ska ha husvagn", "Tänkte inte på det", "Du har ju hela helgen på dig", "Har du koskräck?", "Tack för det Televerket" och andra citat som genom tv-serier och information på Anslagstavlan och i viss mån även TV-reklam från tidigt 1990-tal då TV4 blev vart hushålls egendom också.

Så blev det när alla tittade på samma sak. Sånt händer inte i lika stor utsträckning längre. Om det är bra eller dåligt kan man diskutera, men det var inte därför som jag skrev det här. Jag skriver av mig det här eftersom jag blev sittande framför YouTube en stund och hittade där klipp och intron från några av de TV-serier som man kanske inte kommer ihåg gick på TV under den här tiden, men som jag tittade på och såg fram emot när det väl kom nya säsonger.

Uppdrag i Singapore (Bring 'em back alive)

Med succén Indiana Jones på bio och liknande filmer såsom Den vilda jakten på juvelen var Uppdrag i Singapore en klockren TV-serie som påminde om häftiga uppdrag i djungeln och gömda skatter. Bruce Boxleitner från bl.a. filmen TRON och tv-serien Familjen Machahan spelade huvudrollen, och serien sändes som en del av lördagsunderhållningen Razzel med programledarna Lennart Swahn, Tommy Engstrand, Pelle Berglund, och från andra omgången, Gun Hägglund.

Äventyr i bukten (Danger Bay)

Om jag minns rätt så sändes detta som en del av ungdoms-tv på Kanal 1 eller TV2 (ja, de hette ju så, konstigt nog). Kandensisk serie som sänder i slutet av 1980-talet och som höll god kvalitet. Äventyr till max, riktigt bra serie.

Automan

Jag minns fortfarande hur min mamma ropade in mig från leken ute i trädgården (var inte oroliga, det var så lite tv-tittande i förhållande till hur mycket lek det var) för att det var Automan på TV. Science-fiction och hur coola effekten som helst. Med tidens mått mätt är de ju undermåliga, men på den tiden --- wow! Tog fasta på filmen TRONs framgångar och använde samma teknik för att få det hela att bli bra TV. (Källa: Wikipedia)

Just my luck

Den här sändes nog aldrig på svensk TV, inte vad jag känner till i alla fall, men var en av de VHS-kassetter som jag hyrde om och om igen på Shell eller Statoil i lilla Grästorp som jag växte upp i. En helt vanlig kille råkar få en ande på halsen och sedan så blir det bara kaos och roligheter för hela slanten. En halvtimmes komedi-show som gavs ut på hyr-video i vårt avlånga land. Richard Gilliland och T.K. Carter spelade huvudrollerna.

Rätt i natten (Night court)

Den sista jag tar med i den här bloggposten är "Rätt i natten", en serie där fel person hamnar på rätt plats, i det här fallet en humoristisk och annorlunda domare som tar hand om de fall som tas upp sent på natten i en rättssal någonstans i USA. Välskriven, välspelad och en av alla halvtimmes-serier som faktiskt inte tappade kvalitet med åren. 
Har också haft ett avsnitt där det snackas om Sverige, vilket ni kan läsa om på AllaTalarSvenska.se, en av mina andra webbplatser.

Jag kommer säkert att skriva en liknande artikel framöver, när jag återigen hamnar framför YouTube och hittar fler av mina gamla favoriter. Tipsa gärna om din favorit bland kommentarerna, vi kanske har tittat på samma serie...?

2016-10-16