Kaffekopp

Att jobba med skärmdumpar på mac

I mitt jobb så jobbar jag mycket med guider av olika slag, antingen åt kunder eller för personligt bruk och då är skärmdumpar en otroligt viktigt del av processen. För att göra mitt jobb lite enklare, snabbare och mer strömlinjeformat så har jag gjort lite ändringar på min mac så att skrämdumpar hanteras lite annorlunda. Jag tänkte att jag lika gärna kunde dela med mig av den kunskapen ifall någon annan är i samma situation.

Istället för att låta skärmdumparna sparas på skrivbordet på min mac så har jag sett till att de sparas i en speciell mapp i mappen för Bilder på datorn. För att åstadkomma detta behöver man starta Terminalen (eller valfritt terminalprogram på din mac). I mitt fall ville jag ju skapa en mapp i Bilder-mappen som heter Screeenshots och i terminalen kan man då skriva:

mkdir ~/Pictures/Screenshots

som skapar en mapp med namnet Screenshots. Härnäst ska man skriva

defaults write com.apple.screencapture location ~/Pictures/Screenshots

Denna terminalrad gör att nya skärmdumpar sparas i mappen vid namn Screenshots i mappen Bilder (Pictures).

För att dina ändringar ska börja funka så behöver du starta om din dator, men du kan också bara starta om den aktuella processen genom följande kodrad i terminalen:

killall SystemUIServer

Du kan också ändra på filnamnet som skapas när du tar en skärmdump. Eftersom jag har en del internationella kunder så är kanske inte ordet "Skärmbild" är det bästa ordet så jag har valt att ändra det till "Screenshot" då det funkar bättre i alla situationer. För att bestämma vad filen ska få för namn så skriver du:

defaults write com.apple.screencapture name Screenshot

och byter då ut Screenshot mot vad du vill att filen ska heta. Datum och tid läggs till som vanligt så slutresultatet här skulle bli "Screenshot 2014-04-14 kl 16.11.11". Glöm inte att starta om den aktuella processen genom

killall SystemUIServer

Slutligen så har jag dragit ner den aktuella mappen i min docka på macen

Bild
Skärmdump från Mac

Jag har valt att sortera mappen på Ändringsdatum och som Trave vilket gör att den senaste skärmdumpen alltid dyker upp nederst, lätt åtkomlig för mig att dra och släppa den i email, Google Docs eller något liknande program.

Bild
Skärmdump från Mac

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.