Småstad - en film att ta till sitt hjärta

Småstad - en film att ta till sitt hjärta

Plötsligt så händer det - inte att jag vinner på triss - men att en person i min bekantskapskrets visar sig ha haft ett projekt som visar sig vara något extra. I det fallet jag tänker skriva lite om nu så gäller det ett projekt i form av en långfilm!

Regissör Johan Löfstedt

Personen i fråga är Johan Löfstedt - en person som jag vet pysslat med film och redigering - men jag hade ingen aning om att han under de sista 10 åren har jobbat fram en svensk långfilm. En långfilm där han placerat sin egen släkt framför kameran där de lever ut en påhittad historia med stora drag av deras verklighet.

Men min historia börjar veckorna kring lucia. Jag kollade lite filmnyheter och en nyhetspost handlade om en film som hette Småstad. Några dagar senare träffade jag Johan då våra barn gemensamt skulle vara en del av den lokala kulturskolans julkonsert och då berättar han att han varit på filmfestival för att visa upp sin långfilm - som heter Småstad. Ljudet av min haka som träffade golvet kunde ha tystat hela lokalen.

Häromdagen fick jag möjligheten att se en förhandsvisning av Johans film, som han skrivit manus tillsammans med sin fru Anna Potter, och med pirriga förväntningar fick vi träda in i Bio Roys lokaler i Göteborg och se det färdiga resultatet.

Historien startar med att morfar i familjen avlider. Han var gammal och har levt ett långt liv. Av hans fem barn leder detta och den påföljande begravningen att den ende sonen, Björn, bestämmer sig för att utmana sitt livs största rädsla. Detta och vardagen kring famlijerna berättar filmen på ett underbart cineastiskt sätt, där du får njuta av vardagsrealism, skratt och gråt. Inte på ett berg-och-dal-banesätt utan på ett noggrant avvägt och stilrent sätt där Johans klippning och regi verkligen gör filmen till en "måste-se-upplevelse".

Mer vill jag inte berätta, utan bara avsluta med att jag varmt rekommenderar denna film. Inte för att jag känner regissören utan för att det är en jättefin film, både filmiskt som berättarmässigt, och jag hoppas att den här filmen kommer att kunna följas av fler projekt och att detta var första steget till en långvarig och hyllad karriär för samtliga inblandade.

Småstad har redan visat på Stockholms Filmfestival och en filmfestival i Lübeck, där den visades inför utsålda salonger.

Bildkälla: Folkets bio

2017-01-17