Don't panic! En blogg om Drupal.

Don't panic! En blogg om Drupal.

Don't panic! 

Varför kalla en blogg för det? Tja, det finns flera orsaker. Först och främst, varför inte? Härnäst, en liten nick åt Douglas Adams och hans underbara bok "Liftarens guide till galaxen" som hade Don't panic! skrivet på omslaget till guideboken (som ju var en kompakt dator, dåtidens variant av surfplatta) och slutligen även som ett litet ledord när det kommer till Drupal.

Drupal, denna hög med ettor och nollor som bygger upp ett kompetent system där du kan bygga i stort sett vad du vill med webben och öppen källkod som minsta gemensamma nämnare. Med sina snart tretton år på nacken är det ett system som imponererar på så många nivåer ju mer man lär sig om det, men även skrämmer och skapar frustration. Skrämmer, säger du? Ja, precis som en gigantisk flygplats med hundratals avgångar, korridorer och mängder med folk kan vara skrämmande så är det likadant med Drupal - det finns så mycket av det, och så många sätt att lösa saker på så det kan vara svårt att veta var man ska börja och hur man ska gå tillväga. Och det är här mitt råd kommer in - Don't panic! Få inte panik. Börja smått och lär dig allt eftersom. Titta under huven - eller strunta i det. I stort sett allt du vill göra för att skräddarsy din webbplats - eller en kunds webbplats för den delen - kan du göra med tilläggsmoduler (ett annat namn för plugins eller widgets, kärt barn har många namn). Om det så gäller något litet som att bara låta systemet sätta dit ett fält för CSS-klasser eller sätta upp en fullfjädrad e-handelsplats så finns det någon annan som har haft samma problem och löst det. Det gäller bara att hitta rätt väg.

Kom ihåg: Don't panic.

"Vad har denna blogg för existensberättigande, då?"

En inte så okänd Drupal-profil i Göteborg sa faktiskt så här till mig på en tillställning under hösten 2013 när jag berättade att jag för stunden faktiskt höll på med att bygga upp en blogg-webbplats. Personen tyckte att bloggande var "ute", "idiotiskt" och inget en seriös person borde pyssla med om man vill komma någonstans i webbranschen. Det sista sätter jag inte inom citattecken eftersom jag inte kommer ihåg det exakt och för att personen pratade länge och väl och gjorde det väldigt klart för mig att jag borde göra något annat. (Exakt vad fick jag aldrig veta.)

Ute eller inte, jag vill gärna dela med mig så mycket av min Drupal- och webbkundskap jag har ork och tid till, och då anser jag att det är bra om jag har en webbplats där jag kan samla allt under ett tak och ett domännamn - i det här fallet adamevertsson.se eftersom det också är mitt namn. Jag har pysslat med webben sedan i mitten av 1990-talet på ett eller annat sätt (första gången jag hittade internet var 1993) och ska här försöka samla alla texter och filmer jag har producerat under tiden. Mycket viker åt Drupals håll, speciellt det nyare materialet, men det blir också lite djupdykningar i äldre material och tankar om helt andra saker - som lakritspipor, nostalgi eller livsberättelser till exempel.

Hoppas att ni kan hitta något ni tycker om och att ni hittar något som hjälper er i er färd på webben, i livet och i universeum.

Välkomna hit.
Adam

2014-02-10