En man och en kvinna som sitter och tittar på en datorskärm och skrattar

12 roliga moduler till Drupal

För er som brukar läsa min blogg är det inte nyhet att jag pysslar med innehållsverktyget Drupal. Den här webbplatsen är byggd i Drupal, liksom många av mina andra webbar t.ex. Alla Talar Svenska eller podcastplattformen Voffor Då Då. Drupal är mer eller mindre en schweizisk fickkniv när det kommer till att bygga olika sorters lösningar, och bakom det står en open source-community som ser till att det utvecklas och underhålls.

En community som också har humor. Vilket märks när det finns ett gäng tilläggsmoduler som mer eller mindre är gjorda på skoj, eller för att ha skoj. Här är ett dussin sådana här tilläggsmoduler och en kort förklaring till vad de gör. 

Pirate

International Talk Like a Pirate Day är en parodisk helgdag skapad år 1995 av John Baur och Mark Summers. När den 19 september infaller, som är den speciella helgdagen International Talk Like a Pirate Day, så ändras texten på din webbplats till pirat-snack. Ett enkelt text-filter via den här modulen ser till att magin händer - men bara en gång om året.

Läs mer och hitta modulen på https://www.drupal.org/project/pirate

Thanos

Hur står det till med din Marvel-kunskap? Kommer du ihåg den lila, storskurken Thanos som hade en mission om att se till att universum överlever - genom att helt enkelt ta bort 50% av alla levande varelser? Den här modulen har samma mission. Den tar bort hälften av dina uppladdade filer. Slumpmässigt. Lite då och då. Får dig verkligen att känna att du lever, eller hur?

Läs mer och hitta modulen på https://www.drupal.org/project/thanos

Christmas lights

Färgglada lampor som hänger från toppen av din webbsida? Absolut! Och du behöver inte känna att du behöver begränas till jultid när du ställer in datumen för när lamporna ska visas - du kan helt enkelt välja att de ska visas från första januari till sista december. Så har du alltid lite julkänsla på webbplatsen!

Läs mer och hitta modulen på https://www.drupal.org/project/christmas_lights

Christmas snow

Och när du ändå hängt upp julljusen - då kan du ju installera den här modulen så får du ett härligt snöfall på din webbplats. "Nej, se det snöar, nej, se det snöar, det var väl roligt, hurra! Nu blir det vinter, nu blir det vinter, som vi har önskat, hurra!"

Läs mer och hitta modulen på https://www.drupal.org/project/christmas_snow 

Nyan cat

Då och då gör du saker i gränssnittet i Drupal som gör att en förloppsindikator visas, så att du på ett användarvänligt sätt ser att något är igång, att något händer. Den indikatorn är inte den sexigaste i världen, kan man ju lugnt säga. Men nu går det att fixa till det. Med den här modulen så får du se Nyan cat räkna upp från 0 till 100%. Och du - du får sången också! Inte illa!

Läs mer och hitta modulen på https://www.drupal.org/project/nyan

Konami code

Jag växte upp med en Nintendo 8-bitars spelkonsoll och via speltillverkaren Konami blev Konami-koden en del av populärkulturen. Ni vet, man tryckte UPP UPP NER NER VÄNSTER HÖGER VÄNSTER HÖGER B A så fick man fler liv, eller bättre vapen, eller kunde bli osynlig eller något annat som gjorde att spelet blev lite lättare. Den här koden har hittat sig in på lite olika ställen och medelst den här modulen så kan du få olika saker att hända på din webbplats. Som till exempel att vända på texten på sidan, byta ut bilder lite hipp och happ, skicka besökaren till en ny webbadress - eller varför inte få dinosaurier som kutar runt på skärmen à la Jurassic Park?

Läs mer och hitta modulen på https://www.drupal.org/project/konamicode

Roliga moduler för Drupal 7

2011 kom version 7 av Drupal och blev en favorit hos många webbutvecklare. Den versionen blev så stor att dess End of Life har skjutits fram många gånger. Man kan nästan säga att Drupal 7 är Drupals version av Windows XP. Dock ska sägas att de senare versionerna av Drupal är såååååå mycket bättre, så ni som ligger kvar på version 7 - uppgradera! Men innan ni gör det så kan ni ju testa de här roliga modulerna, som bara funkar i Drupal 7!

dRuPaul

Fotomodellen, skådespelaren och dragqueenen Ru Paul är inte helt okänd, och om du känner att du vill ha mer Ru Paul kan du genom att aktivera den här modulen se till att bilder byts ut till en animerad GIF, såvida fälten för bilden använder sig av Field API, vilket är högst sannolikt att fälten gör. Extra plus i kanten till modulens maintainer som har en av de roligaste projektbeskrivningarna jag sett på drupal.org.

Läs mer och testa på https://www.drupal.org/project/drupaul

Malkovichification

Har du sett "I huvudet på John Malkovich"? Då förstår du nog redan vad den här modulen gör med din webbplats. Den byter ut vartenda ord till Malkovich, och när den sedan Malkovich Malkovich Malkovich, Malkovich Malkovich. Malkovich Malkovich Malkovich Malkovich Malkovich, Malkovich Malkovich Malkovich; Malkovich Malkovich! Malkovich!!!

Läs mer och testa på https://www.drupal.org/project/malkovichification

Little helper

Kommer ni ihåg Microsoft Office-assistenten Clippy? Klart ni gör. Den lilla varelsen har ju fått evigt liv genom sitt irriterande sätt att dyka upp och absolut inte hjälpa till på något konstruktivt sätt! Nu kan du få samma funktionalitet i Drupal (7)! Installera, luta dig tillbaks och se fram emot att bli irriterad!

Läs mer och testa på https://www.drupal.org/project/little_helper

Beer o'clock

När är det dags att korka upp ölen? Med hjälp av den här modulen så kan du på ett enkelt sätt få en webbsida som helt enkelt talar om för dig när det är "beer o'clock".

Läs mer och testa på https://www.drupal.org/project/beer_o_clock

Lebowski

En annan underbar film är "The big Lebowski". Den här modulen skickar ut härliga citat från filmen. Ett sätt att bli lite uppmuntrad när man besöker din webbplats helt enkelt!

Läs mer och testa på https://www.drupal.org/project/lebowski

Cornify

Vem tycker inte om enhörningar? Svar: Ingen! Den här modulen använder sig av tjänsten cornify.com/ och med ett enkelt knapptryck ser du till att din webbplats svämmar över av enhörningar, rosa färger, regnbågar och allehanda andra roliga saker. Kan verkligen rekommenderas!

Läs mer och testa på https://www.drupal.org/project/cornify_block

Finns det fler?

Här har ni ett urval av roliga moduler till Drupal, både moderna versioner såsom till Drupal 7. Jag hoppas att de kan förgylla din och dina besökares dag lite gran. Har jag missat din personliga favorit? Skriv i kommentarsfältet, det är alltid kul att få nya tips!

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.